Gezin van Gerrit Matthee & Adriana Johanna Maria Biestraten

© afb. 1. foto Zom 1930 uit de collectie van Annie Matthee | 'foto van het gezin ter herinnering van de Heilige communie van Annie Matthee' van links naar rechts: Bert, Gerrit, Marie, Annie, Adriana Biestraten en Cor Matthee

Gerardus Cornelis (Gerrit) Matthee, kleermaker en kapper, geboren (rk) Zevenbergen 23 juli 1891, overleden Zevenbergen 9 juni 1973 op 81-jarige leeftijd, begraven aldaar 13 juni 1973. Gehuwd voor de kerk Zevenbergen 13 juli 1920 met Adriana Johanna Maria (Moesje) Biestraten[1], geboren Zevenbergschen Hoek 4 juli 1887 en aangegeven voor de burgerlijke stand in Zevenbergen. Gedoopt (rk) Zevenbergen 6 juli 1887 en overleden Oudenbosch 21 nov. 1963 op 76-jarige leeftijd.

[1] publicatie 3 mei 2017 | Biestraten, De Labistrate, Biegstraaten door Ger Matthee en Ton Reniers

Levensloop

uit het bevolkingsregister:

Gerrit vertrekt voor opleiding en werk op 1 mei 1906 naar Hoeven en op 8 aug. 1906 komt hij terug naar Zevenbergen. Op 6 maart 1907 gaat hij naar Princenhage, vanwaar hij op 7 jan. 1908 terugkeert. Op 26 okt. 1908 vertrekt hij naar Roosendaal, op 30 nov. 1908 is hij weer terug. Op 28 sept. 1909 gaat hij naar Tilburg, waarvan hij terugkeert op 20 nov. 1909. Op 15 dec. 1909 gaat hij naar Streefkerk en op 2 maart 1910 is hij weer terug. Op 11 nov. 1917 vertrekt hij naar Helmond. Volgt meer....

Ontmoeting Gerrit Matthee & Adriana Biestraten

Vertelling door Annie Matthee (geb. 1922) (afb. 1. in het midden) over hoe haar vader Gerrit oma Adriana (Jans) Biestraten heeft ontmoet en hoe ze toch nog snel met elkaar zijn gehuwd.

De twintiger jaren waren niet gemakkelijk vertelde Annie. Het gezin van Hubertus ('d'n Huib') Matthee bestond uit vele jongens en hun vader vertelde - dat ze maar snel aan het werk moesten gaan. Zo vond ieder snel een baantje. Marijn werkte bij firma Hartmans (administratie) terwijl Louis voor leerling banketbakker bij De Lint werkte en de anderen kleermaker, kapper of timmerman waren, want moest immers geld binnengebracht worden want net na de eerste wereldoorlogsjaren was als klein zelfstandige maar weinig geld te verdienen.

Gerrit Matthee heeft in het jaren 1920 en 1921 in Zevenbergschen Hoek (Hoofdstraat) gewoond. Hij zou er volgens vertelling een kapperszaak zijn gestart en heeft hier kort (aantal maanden) boven gewoond (wie o wie weet de lokatie?). Het was voor oma Adriana Biestraten maar een kort stukje op de fiets (de boerderij aan de Driehoefijzersstraat) waar ze woonde naar de kerk aan de Hoofdstraat. De woning zou zo mogelijk tegenover of naast de kerk hebben gelegen. Ze mocht van opa Gerrit haar fiets in het steegje naast het woonhuis stallen als ze naar de kerk ging. Dit gedeelte maar ook aan de overzijde is op 11 mei 1940 zwaar getroffen door een Duits luchtbombardement. Opa Gerrit heeft in 1944 uit inventaris van de grotendeels verwoeste Sint-Bartholomeuskerk twee antieke schilderijen van de kruisweg (nrs. 10 en 11) gekocht. De zwaar getroffen kerk werd 1948 opnieuw opgebouwd ter vervanging van de in 1944 verwoeste voorganger (afb. 2. | Hoofdstraat met de kerk).

afb. 2.: verwoesting Zevenbergschen Hoek na Duits luchtbombardement op 11 mei 1940

Huwelijk met de familie Biestraten

Uit de relatie, die eigenlijk door haar ouders niet gewenst was is een voorechtelijk kind geboren. Dat was in die tijd voor beide families géén zegening. In de burgerlijke stand van Zevenbergen (Zevenbergschen Hoek) vonden we een inschrijving op 26 januari 1921 van een doodgeboren kind met het mannelijk geslacht. Ik heb vernomen van Annie dat haar ouders mogelijk de naam Johannes aan het kind hadden willen gegeven maar, het kind overleed dezelfde dag nog. Echter het was toen niet mogelijk via de gemeentelijk basisadministratie het kind op één dag te registeren. Want volgens de wet bestond het kind niet. Dat wat na 2017 wel mogelijk wordt. Snel daarna zijn ze in het huwelijk getreden want dat moet ook wel want als we de feiten op een rij zetten en gaan terugrekenen (getrouwd op 13 juli en een kind wat geboren is op 26 januari 1921 minus 9 maanden), moet zijn verwekt in de maand april van het jaar 1920!

Kleiboer

Annie M. Matthee, onze tante, geboren Zevenbergen 6 januari 1922, sprak vaak over onze familie Biestraten (moederszijde). Zo verklaarde ze dat haar familie van moederszijde 'kleiboer' genoemd werd. Deze vertelling – uit het oogpunt van de heemkunde bijzonder interessant - zo blijkt na uitgebreid onderzoek deze vertelling zijn oorsprong te hebben uit een lang verleden. Het onderzoeksmateriaal van ons genealogisch onderzoek gaat vele generaties terug en reikt tot ver in de 15de eeuw. Voor meer informatie verwijs ik naar onze publicatie: 6 eeuwen Biestraten, De Labistrate, Biegstra(a)ten.

Zo hebben wij kunnen aantonen dat het verhaal over de aliasnaam zo rond 1650 of misschien al eerder ontstaan zou kunnen zijn. Adriaen Godert Adriaen Claesz. Van der Biestraten kreeg twee zoons Godert en Adriaen waarvan een zich op de zandgrond in Teteringen vestigde en de ander op de kleigrond in Wagenberg. Adriaen vestigt zich in de buurtschap het Schimmer, met de uitdrukkelijke vermelding "int Sant". Deze toevoeging is noodzakelijk op het moment dat een gelijknamige zoon van Peters broer Godert zich ook vestigt binnen het rechtsgebied van de Terheijdense schepenbank. Maar hij runt zijn boerenbedrijf op Wagenberg in de nieuwe Grote Zonzeelse Polder, en wordt daarom Adriaen alias "Cleijboer genoemd.

De familie Biestraten was zuinig ingesteld vertelde ze omdat haar grootvader Cornelis Biestraten de ‘pezerik’ werd genoemd (vrek of gierigaard). Een pezerik of bullepees is de uitgesneden roede van een varken wat meestal aan de armen werd afgestaan. Door haar hoge leeftijd maar nog met een zeer goed geheugen heeft mijn tante veel verteld over haar familiegeschiedenis. Deze overleveringen zijn zeldzaam en vormen de basis voor het vastleggen van onze familiehistorie.

Bouw van een huis/winkel in Terheijden

De perikelen rondom de verwekking van een voorhuwelijks kind zat de familie Biestraten niet lekker. De familie Matthee had een goede band met de familie Adriaan van Gils en na bemiddeling hem (een trouwe zwager) hebben de twee partijen: Ouders van Adriana en opa Gerrit & oma Adriana bij notaris Godrie zaken positief bekrachtigd. Ze hebben uiteindelijk een behoorlijk kapitaal van de familie Biestraten, 'hun verlate bruidsschat', gekregen waardoor het mogelijk was om er een woning/winkelpand (kleermakerij en coiffeur) te bouwen aan de Hoofdstraat in Terheijden. De aannemer was destijds de heer J. Diepstraten wonende te Terheijden.

Zij hebben een knecht aangenomen en na verloop van tijd waren de verdiensten niet zo als ze gehoopt hadden. Uiteindelijk moesten ze hun zaak stoppen. Ze hebben toen het pand weer verkocht en verhuisde ze terug naar Zevenbergen.